Thursday 24 July 2014

Kremowa zupa czosnkowa

  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
Uwielbiam czosnek i już od dawna chodzi za mną czosnkowa zupa. Już kiedyś miałam okazję próbować typowej czeskiej zupki, bo na bazie samego rosołu przez co była bardzo klarowna. Tym razem chciałam czegoś bardziej kremowego i stąd ten przepis.


Podałam ją z grzankami i startym żółtym serem, bo przy takim daniu są niezastąpione :) Grzanki są chrupkie i sycące, a ser kremowy i strasznie się ciągnie, co uwielbiam w tej zupie. Smak czosnku jest delikatny, ale zawsze można pokusić się o dodanie większej ilości czosnku w trakcie gotowania lub po, kiedy wszystko miksujemy. Dopiero wtedy czosnek będzie bardziej wyraźny.

Jeśli jesteście fanami takich zup, zapraszam również do wypróbowania zupy cebulowej ;)

  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf

Składniki: (na 5 porcji)
  •  3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200g) najlepiej naturalne
  • 1,5 litra rosołu domowego lub z kostki
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania 
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć z odrobiną masła w garnku. Dodać obrane ząbki czosnku, pokrojone niezbyt drobno (wszystko i tak potem miksujemy) i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie całość zalać bulionem i dodać obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Całość zagotować. Gdy ziemniaki będą już miękkie zupę zestawić z ognia. Dodać serki topione i wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Potem dodać śmietankę i doprawić zupę do smaku sola i pieprzem.

Zupę podawać z grzankami (przygotowanymi w piekarniku bądź na suchej patelni) i odrobiną startego żółtego sera.

Smacznego! :) 



xoxo,
Agnieszka


  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 serki topione (200 g)
  • 1,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • starty żółty ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle, dodajemy pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalewamy cebulę i czosnek wywarem rosołowym, wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy serki topione, gdy się roztopią miksujemy zupę w blenderze. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 

Można dodać koperek,nawet duuuużo koperku, bo koperek bardzo lubi czosnek :) 
Można również zupę podać z prażonymi migdałami...
Można jej smak zmienić dodając łyżeczkę startego chrzanu... :)

Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli z grzankami i startym żółtym serem. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/02/kremowa-zupa-czosnkowa.html#sthash.pc6BtzTs.dpuf
Uwielbiam czosnek 

Thursday 17 July 2014

Likier kokosowy

Tak naprawdę nie jestem ani wielką fanką ani smakoszką alkoholu, chociaż czasami zdarzy mi się wypić coś z procentami. Zwykle lubię smak danego trunku, ale do czasu gdy nie poczuję tego spirytusowego posmaku. To jednak nie zniechęca mnie do testowania różnego rodzaju drinków i mieszania domowych alkoholi.:)


Jako, że luuubię kokosy, a jak to u mnie bywa, mleka kokosowego jest pod dostatkiem, to zrobiłam na szybko bardzo prosty likier składajacy sie jedynie z 3 składników.

Składniki (na około 0,5 l):
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 180 g cukru
  • 100 ml wódki lub spirytusu (użyłam wódki, ponieważ lubię delikatniejsze alkohole)
 W garnuszku umieścić mleko kokosowe i cukier, wszystko dobrze wymieszać (mleko kokosowe lubi zostawiać grudki). Całość podgrzać do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany płyn wystudzić i następnie dolać alkohol. Wszystko dobrze wymieszać. Przelać do butelki i dobrze schłodzić przed podaniem.

*Likier można od razu spożywać, ale lepiej odczekać do "przegryzienia się" smaków.

xoxo,
Agnieszka

Monday 7 July 2014

Summer at the lake

Jak niektórym wiadomo musieliśmy zmienić naszą wakacyjną lokalizację z Przełaz na Wilcze. W sumie dobrze, bo jest mniej ludzi i ogólnie wydaje się być dużo spokojniej :) Jackie też na tym skorzystał, bo chodzi sobie gdzie chce, a my nie musimy się bać, że coś mu się stanie.

Przedstawiam zlepek zdjęć z moich ostatnich dwóch pobytów nad jeziorem. Na fotografiach pojawia się też moja kuzynka Daria ze swoim psiakiem Xavierem (chyba tak się to pisze), wujek Darek, pan Mariusz, Monika i Jackie. Może następnym razem będzie więcej ludzi, a mniej przyrody :P

Na zdjęciach można zauważyć pewną tendencję, która ostatnio strasznie mi się podoba: zdjęcia black&white z delikatnym szumem oraz gotowy efekt, który mam w aparacie -  miniatura czyli tilt-shift (co prawda efekt nie taki jak prawdziwym obiektywem tilt-shift, ale zawsze coś).














xoxo,
Agnieszka

Wednesday 2 July 2014

Ciasto 'Camargo'

Camargo to ciasto, które pamietam z dzieciństwa, ponieważ bardzo często zamawialiśmy go u Pani, która piekła nam ciasta na różne ważne uroczstości. Jakis czas temu przypomniałam sobie o nim i przeszukałam cały Internet, ale niestety nic nie znalazłam. Dopiero stary zeszyt z przepisami mojej mamy okazał się pomocny. W końcu znalazłam przepis i mogłam zabrać się za pieczenie.

Ciasto składa się z delikatnego biszkoptu z dodatkiem kakao, który zwykle wychodzi mi za cienki ze względu na zbyt duży wymiar mojej blaszki - jeśli się okaże, że Wam też ciężko jest go po upieczeniu przekroić na pół to radzę upiec drugą porcję lub zwiększyć produkty proporcjonalnie do wielkości blaszki, w której pieczemy. Przeliczniki można znaleźć w Internecie.

Kolejny element ciasta to delikatny krem wykonany z domowego budyniu i masła. Jest niezastąpiony do przekładania różnych ciast i tortów. I ostatnia rzecz, kawa. Tutaj występuje tylko jako dodatek, którym dość obficie posypujemy wierzch ciasta. Pychota! :)


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru (zwykle daję 3/4 szklanki)
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cały czas miksować na małych obrotach. Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodawać porcjami do ciasta i za każdym razem wszystko dobrze połączyć. Można to robić mikserem na małych obrotach lub drewnianą łyżką. Ważne jest, żeby robić to delikatnie, aby nie rozbić pęcherzyków powietrza z piany z białek. Przede wszystkim dzięki nim biszkopt wyrasta. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki i piec je w 180 stopniach C przez ok. 40 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek włożony w środek ciasta wychodzi suchy. Ciasto studzić w blaszce, dopiero potem można je przełożyć.

Biszkopt można upiec dzień wcześniej.


Składniki na krem: 
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła w temp. pokojowej
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do pół szklanki mleka dodać obie mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki dokładnie mieszając. Chwilę pogotować, aby zgęstniało. Nakryć i przestudzić do temperatury pokojowej.

W misce utrzeć masło, powinno być jasne i puszyste. Do masła dodawać po 1 łyżce budyniu i dokładnie miksować. Krem chwilę schłodzić przed użyciem.

Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze i łączone stopniowo, aby krem się nie zwarzył.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na dwie części. Na spód ciasta przełożyć 3/4 kremu i wyrównać. Nałożyć górną część biszkoptu i lekko docisnąć, aby krem był równo rozprowadzony. Pozostałym kremem wysmarować wierzch ciasta i wysypać go dokładnie kawą mieloną. (Ja sobie pomagam pędzlem sylikonowym, aby kawa była równo rozprowadzona). Ciasto przechowywać w lodówce.


xoxo,
Agnieszka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...